Waarnemingen in en rond ons dorp

Contactpersoon: Jo Decker.

De herfst kan, wat het weer betreft, geen mooie herfst genoemd worden. Dit werd echter enigszins vergoed door het feit dat we lang mochten genieten van mooie herfstkleuren. Ondanks alles was het jaar 2007 een van de warmste jaren. Dit kwam vooral door de warme winter (die geen winter was) in het begin van het jaar en het fraaie voorjaar, met een uitzonderlijke april. De zomer en de herfst waren niet bepaald bevorderlijk om te gaan wandelen, zodoende bleven vooral in de herfst de waarnemingen in de natuur iets achter ten opzichte van andere jaren.

Oktober 2007
Op 5 oktober zag Wiel Roosen ongeveer tweehonderd houtduiven boven Keer vliegen. Peter Nijskens meldde op 6 oktober dat de vogeltrek dit jaar 3 weken te vroeg begonnen is. Sjef Vliegen zag op 7 oktober een dagpauwoog, een atalanta en een witje bij het Blasiushfke vliegen. J. Donkers-Vonk maakte een foto van een grote parasolzwam op 7 oktober in zijn tuin aan de Kapelweg (zie foto). Op 10 oktober zag Nellie Oostenbach e miertsvule (een groene specht) in de achtertuin aan de Eckelraderweg. Jean Janssen zag op 11 oktober vijf grote vogels cirkelen boven ons dorp. Mogelijk waren het kroenekraone (kraanvogels) die op zoek waren naar de groep waartoe ze behoorden. Op 13 oktober zag Heerko Damsma een hagedis en vier aardsterren in de verlaten grindgroeve van Huize St. Joseph. Verder meldde hij dat hij op 14 oktober honderden Aziatische lieveheerbeestjes gezien had op de Riesenberg. Frans Mingels meldde op 14 oktober dat de vogeltrek aan de gang was en Sjo Ackermans zag een steenmarter in de Limburgerstraat. Bart Felder zag aan de Limburgerstraat op 14 oktober een bonte specht. Bij mevr. Spronck-Hamers in de Kerkstraat was een steenuiltje op 14 oktober vast komen te zitten in de schoorsteen. Wiel Roosen heeft het dier bevrijd en losgelaten. Op 22 oktober zag Frans Mingels twee haviken bij de Schiepersberg en dat het roedbuursjke (roodborstje) weer terug was uit zijn zomerkwartier. Jo Decker zag op 20 oktober een das op t Gasthuis. Jos Schoenmakers zag op 22 oktober een dode vos liggen langs de Rijksweg nabij de Sangerij. Theo Hogenboom meldde op 22 oktober een vlucht van 28 kroenekraone (kraanvogels) over Cadier en Keer. Op 21 oktober zag Ber Miesen een boomkruiper op een berk aan de Limburgerstraat. Frans Mingels zag op 26 oktober twintig witte kwikstaarten bij de Sangerij. Op 27 oktober was er ne mrkef` (vlaamse gaai) in de tuin bij Felder aan de Kapelweg. Op 28 oktober zag Raymond Tilmans zeven sperwers boven Wowskop (Wolfskop). Sjef Vliegen en Theo Hogenboom meldden op 29 oktober dat de afgelopen week veel groenlingen greunvinken, roodborstjes en (boek)vinken te zien waren bij t Blasiushfke.

November 2007
Mevr. Ank Gijsen zag op 1 november in haar tuin aan de Groene Rein no. 9 een bijzonder grote oranje-goud-bruine kikker, die met grote sprongen wegsprong. Op 2 november bloeiden de winter- jasmijn en de prunusbomen in de Willem Alexanderstraat. Daisy Becker zag op 5 november 3 groepen kieviten (300 stuks) om 9.00 uur en om 9.15 uur twintig kroenekraone (kraanvogels) in zuid-westelijke richting over Keer vliegen. Sjef Vliegen zag op 4 november een dagpauwoog in t Blasiushfke. Jean Janssen meldde op 5 november dat hij bijna dagelijks de steenmarter in de Prins Bernhardstraat zag en op 16 november dat marters kabels in een auto aangevreten hadden ( 180 schade). Ans Hondeling meldde op 11 november een twintigtal wilde eenden gezien te hebben in de waterbuffer bij de groeve t Rooth. Op 16 november zag Frans Mingels een twintigtal kramsvogels in de boomgaard bij de fruitteler Cobben aan de Rijksweg. Ans Hondelink meldde dat op 16 november s nachts eenden of Canadese ganzen over Keer vlogen. Ab Regtop zag op 19 november in zijn tuin aan de Clara Feijstraat een bonte specht. Mevr. Kirkels toonde ons op 19 november een viertal aardsterren die zij gevonden had op de compost in haar tuin aan de Kapelweg. Op 19 november werd melding gemaakt dat honderden kraaien weer dagelijks over Keer vliegen visa versa van de slaapplaats (bij Maastricht) naar het foerageergebied (tot achter Gulpen). Op 23 oktober zag Mathieu Bal in zijn achtertuin aan de Kapelweg een marterachtig dier (waarschijnlijk een steenmarter). Jean Janssen zag op 24 november op de stoep in de Prins Bernhardstraat een mooie spin met een gouden kruis op haar rug (waarschijnlijk een kruisspin). Op 26 november zag Sjef Vliegen rond 21.00 uur een vos op de Rijksweg. Op 26 november meldde Frans Mingels dat eenden in een V-vorm over Keer vlogen en op 28 november dat op Wowskop bomen gekapt worden, vooral sparren. De VTN houdt hierbij toezicht op het een en ander. Wiel Roosen werd verteld dat een vos gezien was op 27 november op t kerkhof. Jurgen Mingels zag op 29 november een koppel blauwe reigers in het Eckelraderveld en op dezelfde dag tientallen kieviten achter Blankenberg. Op 29 november zag Sjef Vliegen dat een kleine ree over het rijwielpad langs de Rijksweg liep.

December 2007
De dochter van Ab Regtop zag op 2 december bij het Gasthuis een ree met een gewei. Op 3 december meldde Wiel Roosen dat de kerkuilen dit jaar 2x gebroed hadden, het eerste nest met 4 en het tweede nest zelfs met 6 jongen. Heerko Damsma zag op 13 december ongeveer duizend kokmeeuwen bij het ploegen van een akker aan de Bronckweg. Frans Mingels meldde op 14 december dat de heggen bij Kraojebsjke opvallend goed onderhouden zijn. Op 16 december zag Wiel Becker in het koenwouf (korenwolf) reservaat (bij Groot Welsden) een blauwe Kiekendief en twee velduilen. Wim de Bakker zag 16 december op het VTN voetpad pootafdrukken van reen en hij hoorde bij de Schiepersberg de roep van uilen. Op 16 december was bij Elly Simons aan de Christinastraat een fazantenhaan. Op 18 december meldde Frans Mingels dat ongeveer tachtig kroenekraone over Keer vlogen. Heerko Damsma zag drie of vier staartmezen op 20 december bij Reinsberg en ongeveer twintig kramsvogels aan de Fommestraat. Op 21 december meldde Jo Decker dat enkele blauwe druifjes bij hem in de tuin aan de Prins Bernhardstraat bloeiden en Sjeuf Felder dat de Kerstroos ( Helleboris) en enkele sneeuwklokjes in zijn tuin aan de Kapelweg in bloei stonden. Daisy Becker zag op 24 december volop sneeuwklokjes bloeien in de van Laarstraat. Frans Mingels zag ongeveer honderd kleine zangvogeltjes aan de Zjwartewieg (Zwarte weg) op 26 december. Op 27 december zag Daisy 15 kroenekraone bij Wolfshuis overvliegen. Op 29 december meldde Wiel Roosen dat een buizerd dood bleef tegen een auto op t Eindje en op 30 december dat kraaien in de Daor op zoek waren naar bomen om in te slapen. De slaapbomen van kraaien bij het ziekenhuis te Maastricht zijn ondertussen gekapt. Frans Mingels zag op 30 december een sperwer op het dak in de Keunestraat. Martin Butink meldde op 30 december dat hij onderaan de Zjwartewieg ter hoogte van de eerste villa aan de Rijksweg een vrouwtje van de blauwe kiekendief zag jagen. De poging om iets te vangen mislukte, dus vloog ze verder. In de maand december heeft een ransuil verschillende keren bij Houppertz in de Dorpsstraat op de vensterbank gezeten (zie foto 3)

Alle waarnemingen