Werkgroep 't Wiet Klieëf

Contactpersoon: Heerko Damsma, Dorpstraat 23, 043-4072579.

Deze werkgroep verzorgt het verenigingsblad 't Wiet Klieëf. In het kwartaalblad staan artikelen over de natuur en landschap rondom Cadier en Keer. Het blad wordt verspreid onder alle leden van de vereniging. Er staan tevens beschreven welke activiteiten er worden verricht, de waarnemingen in en rondom ons dorp, een mooie seizoensfoto, en een interview met een Natuurvriend. Geregeld staan er ook wandelingen in de omgeving van Cadier en Keer beschreven. Verder is het blad fraai geïllustreerd met foto's en tekeningen.

't Wiet Klieëf ligt in de bocht naar links, nadat je vanaf de Duistersteeg(op de Rijksweg tegenover het tunneltje in de geluidswal) na de Y splitsing linksaf bent gegaan. Op de omslag van de vier nummers van 2002 van ons verenigingsblad vindt u een tekening van 't Wiet Klieëf, gemaakt door onze vaste tekenaar Jean Keulen. (zie onderstaande eerste tekening)

Benaming: Sjeuf Felder ( 2009) verklaarde de benaming uit het feit dat de steile bijna klifachtige helling hier vooral bestaat uit tamelijk lichte mergel. Zonder de huidige weelderige begroeiing was dit een wit klif. De benaming Blankenberg wat vlakbij ligt betekent nagenoeg hetzelfde: blanke (witte) berg. Oud Keerdenaren, zoals Frans Mingels verklaren de benaming Wiet Klieëf als volgt: in het Nederlands vertaald is dat 'wit wat kleeft'. Het witte ('wiet' is wit) is de witte mergel die na een regenbui aan je schoenen, de hoeven van paarden en aan de wielen van de karren kleeft ('klieëf' is kleven). De benaming bestaat al zeker 400 jaar en het is niet goed uit te maken welke verklaring de juiste is. Oud wethouder Oostenbach heeft vanwege de kleverige mergel, dit weggedeelte met asfalt en beton laten bestraten tientallenjaren geleden.

wietklieëf wietklieëf wietklieëf